Waarom ervaren veel mensen de overheid als ontoegankelijk, onbetrouwbaar en ondermijnend? Hoe kan het anders en hoe zorgen we voor een zorgzame overheid voor iedereen?
In de Participatielezing van 2024 analyseert Josien Arts, universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, hoe we hier gekomen zijn. Ze duikt voor een verklaring in de geschiedenis van de Nederlandse verzorgingsstaat. We leren hiervan dat de sociale bescherming en emancipatie die de verzorgingsstaat biedt nooit bestemd was voor iedereen. Terwijl sommigen deze privileges genoten, werden anderen buitengesloten of onderdrukt. Dat is nog altijd zo. ‘Ze maken je gewoon kapot’, ‘Ik ben altijd bang’ en ‘Ik durf geen hulp te vragen’ zijn drie reacties van mensen voor wie de overheid geen oplossing is, maar
een probleem.
Met behulp van inzichten van uiteenlopende onderzoekers, denkers en activisten, zet Josien Arts uiteen wat er nodig is voor een zorgzame overheid voor iedereen. Een overheid die erkent dat iedereen afhankelijk en kwetsbaar is en niemand ‘normaal’, die geen normen en straffen oplegt, maar repareert wat er in de samenleving misgaat.
Josien Arts (1984) is socioloog en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam.
Ze doet onderzoek naar werk, sociale zekerheid en de verzorgingsstaat.
isbn 9789461646132
72 pp
prijs € 11,99