In 1965 werd de Algemene Bijstandswet ingevoerd. Volgens verantwoordelijk minister Marga Klompé was dat een radicale verandering van ‘genade naar recht’ voor mensen die niet zelf hun inkomen konden verdienen. De bijstand zou die mensen waardig en rechtvaardig behandelen. De bijstand moest genoeg zijn voor ‘een bloemetje op tafel’.
In dit boek vragen bijstandsonderzoekers zich af of hoe rechtvaardig de bijstand ruim vijftig jaar later is. Worden mensen in de bijstand rechtvaardig behandeld? Ervaren bijstandsgerechtigden de bijstand nog steeds als een recht? Hoe ervaren zij de tegenprestatie en de ‘activering’? En hoe kijken uitvoerende klantmanagers hier tegenaan?
Streng maar niet rechtvaardig is een fascinerende zoektocht naar de fundamenten van een rechtvaardige bijstand én een inspirerend boek van een groep vooraanstaande wetenschappers over een onderwerp dat in tijden van nog steeds toenemende ongelijkheid alleen maar aan belang wint.
De samenstelling van Streng maar niet rechtvaardig was in handen van Thomas Kampen, Melissa Sebrechts en Evelien Tonkens, alle drie verbonden aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht, en Trudie Knijn, emeritus hoogleraar Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Aan het slot van deze bundel wagen de redacteuren zich aan een pleidooi voor een rechtvaardiger bijstand, met voldoende inkomen en voldoende kansen om volwaardig mee te doen. Ze pleiten niet voor een basisinkomen, maar wel voor basisbanen en bijstand waar je van kan rondkomen.
Bijdragen leverden onder meer Paul de Beer, Anja Eleveld, Monique Kremer, Wim van Oorschot en Margo Trappenburg.
Streng maar onrechtvaardig
De bijstand gewogen
isbn 9789461645289
262 pagina’s
prijs € 19,90