Dit boekje gaat over democratie en het behoud ervan. De auteur, publiceerde in 1974 Democratie in Nederland en wilde nu graag weten hoe onze vaderlandse democratie zich sindsdien heeft ontwikkeld.
Welke rol spelen democratische attitudes en gebruiken bij de vorming van nieuwe kabinetten, de werkwijze van met name de Tweede Kamer en het fungeren van de overheidsbureaucratie? Waartoe dienden de vele staatscommissies die in de afgelopen decennia met het oog op verdere democratisering werden ingesteld? In hoeverre kan gelet op de langdurige en pijnlijke processen van kabinetsformaties en gelet op de levensduur van onze kabinetten, ons ‘democratische’ politieke stelsel als stabiel worden gekenschetst?
Jan van Putten laat in dit onthullende overzicht heel precies en beknopt zien wat er in de afgelopen vijftig jaar aan democratische vernieuwing werd bereikt, maar vooral toch ook in de kiem werd gesmoord.
Na zijn studie in Leiden koos Jan van Putten (1935) voor de journalistiek en werd parlementair redacteur. Na zijn promotie in de sociale wetenschappen (1968) bracht hij het tot hoogleraar politicologie aan de VU in Amsterdam. Hij is auteur van diverse boeken waarvan Politieke Stromingen (1985, 4 drukken) een van de bekendste is.
isbn 9789461646040
138 pp
prijs €14,99