Wie heeft er ooit gehoord van de Duitse Bedelaarsrazzia van 1933? Of de kinderconcentratiekampen Moringen en Uckermark? Wie weet er dat de Preventieve Politie in Brabant en Limburg jacht maakte op ‘bedelaars, landlopers, zwarthandelaren en ander gespuis’? Wie kent nog het verhaal van de honderden arme Rotterdammers die direct ná de oorlog werden afgevoerd naar heropvoedingskampen?
Daklozen, sekswerkers, alleenstaande moeders, verslaafden, kruimeldieven en langdurig werklozen: het is slechts een greep uit de zeer diverse groep mensen die van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kregen en naar een concentratiekamp werden gedeporteerd waar ze herkenbaar waren aan een zwarte driehoek op hun kampkleding. Dit overkwam Duitsers, maar ook ongeveer 2.700 Nederlanders.
Deze aangrijpende geschiedenis werd nog niet eerder onderzocht. De Zwarte Driehoek vertelt het vergeten verhaal van de vervolging van de allerarmsten in Duitsland en Nederland tussen 1933 en 1945. Het doet dat in een brede context van de vroege eugenetica tot de gruwelen van de concentratiekampen en lange naoorlogse strijd voor erkenning. Ook het sociale beleid van Nederland op het gebied van ‘asociale gezinnen’ voor, na en tijdens de oorlog wordt onder de loep genomen.
Rense Havinga (geb. 1988) is sinds 2011 werkzaam als historicus en conservator bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Hij maakte 15 wisseltentoonstellingen en leidde het team dat de nieuwe vaste expositie van het Vrijheidsmuseum vormgaf.
isbn 9789461645531
146 pp
prijs € 16,00