De boeken op het snijvlak van politiek en samenleving
De boeken van uitgeverij Van Gennep bewegen zich op het snijvlak van politiek en samenleving. Ze beogen het bewustzijn voor maatschappelijke issues te vergroten, kennis over te dragen en waar mogelijk een begin te maken met concrete oplossingen. De boeken beslaan een veelheid aan genres – van essay en pamflet tot memoir en roman en richten zich op de algemene en tegenwoordig ook op de professionele lezer.
De uitgeverij is opgericht in 1969 en volgde de maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren 70 en 80 op de voet. Veel van deze ontwikkelingen hadden te maken met emancipatie. In een tijd dat een informatievoorziening over medicijnen nog in de kinderschoenen stond, publiceerde Van Gennep de gids Medicijnen in Nederland. In De schaamte voorbij van Anja Meulenbelt werd met een voor die tijd ongekende openhartigheid over man-vrouw verhoudingen geschreven. De strijd tegen racisme kwam tot uiting in de studie Alledaags Racisme van Philomena Essed en in Ik, Ali van de beroemde Duitse onderzoeksjournalist Günther Walraff.
Tegelijkertijd was uitgeverij Van Gennep ook een literaire uitgeverij met veel vertalingen van literatuur uit Duitsland en Oost-en Midden-Europa en (Zuid)-Afrika. Vaak konden deze boeken in het land van herkomst niet worden uitgegeven, en vertegenwoordigde Van Gennep de auteurs in het Westen. Deze inspanningen werden later bekroond met Nobelprijzen in 2003 en 2005 voor Imre Kertész en Elfriede Jellinek en met de eerste internationale Man Bookerprize in 2008 voor Ismaël Kadare.
Aandacht voor migratie, minderheden, cultuur en religie
Na de val van de Muur en de aanslag op de Twin Towers kwam er wereldwijd veel aandacht voor migratie, minderheden, cultuur en religie. Van Gennep gaf het werk van de originele Franse Islamkenner Olivier Roy uit, de biografie van Mohammed van theoloog Tariq Ramadan en de prachtige vertalingen van het werk van Voltaire van de hand van Hannie Vermeer-Pardoen, die daar later voor werd bekroond met de Dr Elly Jaffé Prijs. In het werk van de Duitse schrijfster Jenny Erpenbeck komt het thema van de ballingschap en vluchtelingen aan bod. Uitzonderlijk was de herontdekking van het werk van de 100-jarige psychiater Hans Keilson over de wortels van fascisme en de fascinatie voor het kwaad. Maria Mosterd schreef in haar bestseller Echte mannen eten geen kaas over hoe zij op de middelbare school hoe zij in contact kwam met loverboys en in de prostitutie dreigde te raken. Aan het waarheidsgehalte van het boek werd later getwijfeld, maar het boek gaf een unieke en uiterst waardevolle blik in (het voorstadium van) de gruwelijke wereld van de vrouwenhandel.
Socialisme en Democratie
Sociale en culturele (on)gelijkheid blijven thema’s waar momenteel veel aandacht voor is. De klassieke verzorgingsstaat bestaat niet meer en bij de overheid zoekt men naar nieuwe wegen om diverse sectoren anders te organiseren. Het onderzoek van Iliass El Hadioui laat zien welke uitdagingen het grootstedelijke onderwijs kent. Het werk van het Instituut voor Publieke waarden geeft met behulp van inzichten uit de antieke oudheid een nieuwe richting aan het werk van de sociale professional. Bij de Flevo Campus in Almere wordt door jonge wetenschappers en publicisten nagedacht over de verandering van het voedselsysteem en de FNV pleit steeds luider voor verhoging van het minimumloon. Van Gennep blijft deze en andere maatschappelijke ontwikkelingen op de voet volgen. Literatuur en persoonlijke verhalen (memoirs) blijven daarnaast belangrijk en raken elkaar soms zoals in het prachtige verhaal van Wiebe Brouwer over het laatste jaar met zijn demente moeder. Peter en Vera Zandveen schreven een boek over hun seksuele ontdekkingsreis in Swingende Liefde. En last but not least is Van Gennep de uitgever van Socialisme en Democratie, het tijdschrift van de Wiardi Beckman Stichting in Den Haag, waar nagedacht wordt over de toekomst van de sociaal-democratie.