Femke Roosma is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Dr. J.M. den Uyl-leerstoel aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De leerstoel is ingesteld vanwege de Wiardi Beckman Stichting en zal zich de komende jaren richten op de verzorgingsstaat en sociaal beleid.
In dit essay laat Roosma zien wat de grootste bronnen van onbehagen zijn met betrekking tot ons sociale stelsel en doet zij voorstellen voor oplossingsrichtingen die dat onbehagen zouden kunnen wegnemen. In het eerste deel van het essay komen vragen aan de orde als: In hoeverre is de steun voor regelingen afhankelijk van het inkomen dat men heeft? Op basis van welke principes vindt men dat men recht heeft op hulp, steun of een uitkering? Hoe komt het dat mensen geen gebruik maken van een regeling waar ze recht op hebben?
In het tweede deel van het essay bespreekt zij interventies die dit onbehagen zouden kunnen wegnemen. Daarbij wordt zij geïnspireerd door Joop den Uyl, die onbehagen wilde omzetten in vernieuwingskracht door de samenleving verder te democratiseren. Het resultaat is een verhelderend en inspirerend betoog voor iedereen die zich interesseert voor het huidige onbehagen in de verzorgingsstaat.
isbn 9789461646200
omvang 60 pp
prijs €9,99