Herman van Gunsteren
Hoe te voorkomen dat een vrije samenleving aan haar succes te gronde gaat
Vrijheid wordt in de westerse samenleving vooral geassocieerd met het maken van eigen keuzes. Maar goed kiezen is nog niet zo eenvoudig. Als we een individuele keuze maken, zijn er altijd de nodige dilemma’s. Als we collectief kiezen, is de kans op teleurstellingen groot. Denk aan referenda, verkiezingen en Brexit, die veel maatschappelijke onrust veroorzaken.
De vrije keuze kan dus als last worden ervaren. In De vloek van kiezen ontrafelt oud-hoogleraar Politieke Theorieën in Leiden Herman van Gunsteren deze spanning. Zijn onze keuzes wel zo individueel bepaald als wij denken of veronderstellen ze een keuzearchitectuur, een ordening van keuzemomenten en -alternatieven? De politiek moet onze collectieve keuzes ordenen, maar wat zijn de gevolgen als dit niet op een goede manier gebeurt? Is het denkbaar dat de liberale samenleving door haar eigen succes wordt ondermijnd?
De vloek van kiezen is een fascinerende zoektocht naar het wezen van de vrije keuze en naar de manieren waarop we de last van het kiezen dragelijk kunnen houden. Het boek toont verwantschap met Stoppen, u kunt het, u wilt het, u doet het niet (4e druk, 2007), waarover de pers schreef:
“een intrigerend essay” Intermediair
“Van Gunsterens aanbevelingen helpen” Trouw
Aantal pagina’s: 128
ISBN-nummer: 9789461645067