De rumoerige jaren in de Nederlandse politiek 1994-2020
Hans Goslinga
Na de val van de Muur brak in de Nederlandse politiek een rumoerige periode aan. Vertrouwde oriëntatiepunten vielen weg, er ontstond onzekerheid over de identiteit van ons land en over de betekenis van onze democratie. Het evenwicht tussen de pijlers onder deze staatsvorm, vrijheid, gelijkheid en broederschap leek steeds meer zoek te raken.
Als verslaggever en commentator heeft Hans Goslinga de politieke bewegingen op de voet gevolgd en wekelijks in breder perspectief gezet. Hoe hield de democratie als staatsvorm en model van beschaving zich staande in een periode waarin terroristische aanslagen, financiële crises en nepnieuws haar fundamenten bedreigden en heftige schokken veroorzaakten in de politiek?
Goslinga weet als geen ander orde te scheppen in de wanordelijkheid die inherent is aan de democratie en die in zijn ogen als last moet worden gekoesterd. Deze selectie van columns leest als één grote en meeslepende analyse, vol historische verwijzingen, van de politiek van de afgelopen 25 jaar als strijd om de macht en als kunst adequaat op tijd en omstandigheden in te spelen.
Hans Goslinga (1948) volgt sinds 1973 voor Dagblad Trouw de politiek in Den Haag. Zijn werk werd in 2001 bekroond met de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek en met de eerste Heldringprijs voor beste columnist in 2012.
‘Glashelder, origineel en goed gedocumenteerd.’ J.A.A. van Doorn
‘Hij legt op rustige wijze uit hoe de politiek werkt, zonder gelijk te oordelen: dit is goed of fout. Een verademing. Dat komt je niet veel meer tegen in de Nederlandse journalistiek.’ J. L. Heldring
‘Elke week opnieuw legt Hans Goslinga de essentie bloot.’ Caroline de Gruyter
‘Wars van de mode van de dag, sober as a cold stone in the morning.’ Lezersreactie
‘Een voortreffelijk vertegenwoordiger van de oude journalistiek.’ Thom de Graaf
De last van vrijheid
Aantal pagina’s: 224
ISBN: 9789461645050