Onderzoeksproject Crafting Resilience richt zich op de (on)macht van professionals en die van burgers in kwetsbare posities. Juist in de context van veiligheidszorg komen kwetsbare groepen in aanraking met verschillende lagen van macht. Veiligheidszorg omvat niet alleen de fysieke veiligheid van burgers, maar ook de bescherming van hun rechten en welzijn; die spanning maakt dat in dit veld complexe machtsdynamieken aanwezig zijn en dat de balans tussen macht en onmacht precair is.
Aan de hand van beleid en lokale praktijken worden drie belangrijke thema’s en drie verschillende groepen burgers in kwetsbare posities onderscheiden. Ten eerste de toenemende groep burgers die zich niet meer herkennen in het systeem of dit zelfs niet meer erkennen; daarna slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties, waarbij met name gefocusd wordt op de rol van het gebrek aan een (zelfstandige) verblijfsstatus in de afhankelijkheidsrelatie; en ten slotte personen met onbegrepen gedrag.
Naast de reflecties van beleidsmakers en professionals op praktijken van en ervaringen met (on)macht, biedt dit nummer ook
ruimte voor bijdragen geschreven of tot stand gekomen vanuit het perspectief van systeemkritische burgers, ongedocumenteerden en mensen die zich onbegrepen voelen. Dit is cruciaal, omdat het perspectief van deze groepen vaak onderbelicht blijft in de beleidsvorming en uitvoering. Door een expliciet ‘gelaagde’ aanpak te kiezen, beoogt dit nummer een holistisch inzicht te bieden in de spanningen en conflicten tussen verschillende belangen en perspectieven.
isbn 9789461646224
96 pp
De publicatie maakt deel uit van het project De politiek en praktijk van sociale veerkracht [Crafting Resilience] met dossiernummer NWA.1389.20.205 van het onderzoeksprogramma Nationale Wetenschapsagenda – Onderzoek op Routes door Consortia (NWA-ORC) 2020/21 dat (mede) is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Abonnementen (7 nummers 2025-2027)