Poezieweek 2013

Poëzieweek 2013 - 31 januari tot 6 februari

Van 30 januari tot 6 februari vindt de Poëzieweek 2013 plaats. Een nieuwe Dichter des Vaderlands, de VSB Poëzieprijs, Gedichtendag, een gratis bundel van Anna Enquist en een prachtige afsluiting in de Stadsschouwburg van Amsterdam, met de bekendmaking van de winnaar van de Turing Nationale Gedichten Wedstrijd (TNGW) en het Gedichtenbal.

Bij Uitgeverij van Gennep verschijnen in deze week een aantal nieuwe titels. Hieronder vindt u meer informatie.

Tussen hemel en aarde

Vignetten, voetnoten en verzuchtingen over poëzie

Gerrit Komrij

 

verschijningsdatum

6 februari

‘De commentaren (vignetten, voetnoten, verzuchtingen) bij de gedichten vallen niet altijd poëtisch of hoogstaand verantwoord uit. Ik beschik in deze opzet over de vrijheid laconiek te zijn, sarcastisch, polemisch, belerend, autobiografisch en ik voel me in mijn element.’

– Gerrit Komrij

 

Als geen ander verstond Gerrit Komrij (1944-2012) de kunst om over poëzie te schrijven. Ook al noemde hij het zelf ‘gekakel’, de hier verzamelde commentaren uit Mijn poëziekalender voor het jaar 2012 zijn een genot om te lezen: scherpzinnig, geestig een enthousiasmerend. Of het nu gaat om zijn eigen werk, om vergeten dichters, de kleur blauw of het werk van J.C. Bloem: dit boek maakt nog eens duidelijk wat een begenadigd lezer Gerrit Komrij was.

Het eerste exemplaar wordt door Ramsey Nasr overhandigd aan Charles Hofman

Omslag Tussen hemel en aarde

ISBN 9789461641441 | Ca. €19,90 | 384 PP | PPB | NUR 306

   
 

Schering en inslag

gedichten

Dennis Gaens

 

verschijningsdatum

31 januari

Dani danst omdat ze niet anders kan. Luuk inhaleert door zijn tanden. Lotte raakt mensen liever niet aan. Dave vertrekt nooit, maar komt desondanks dagelijks op het station. Middenin staat de ik-figuur die zijn best doet de boel bij elkaar te houden. Eén ding is zeker: het is dit of doodgaan.

Schering en inslag is de tweede bundel van Dennis Gaens. Net als in zijn voor de C. Buddingh’-prijs genomineerde debuut ik en mijn mensen verwoordt hij het gevoel van een generatie; in deze uitzonderlijke bundel ontrafelt hij in poëtische snapshots vijf met elkaar verweven levens.

- - -

’Dennis Gaens, niet bekend van tv maar wel heel goed.’ - Maartje Wortel

 

 

Omslag Stiller

ISBN 9789461641755 | Ca. €16,90 | 64 PP | PPB | NUR 306

 


Dansen tot na sluitingstijd

Het beste uit Poëzierapport

Samengesteld door Philip Hoorne

 

verschijningsdatum

31 januari

Vooral uit liefde voor de poëzie maakte Philip Hoorne eind 2004 een weblog aan en publiceerde hij er een recensie van de dichtbundel Liefde, tenzij anders vermeld van Dimitri Verhulst. Poëzierapport was geboren en werd prompt een begrip in de Nederlandstalige poëziewereld. 

In dit boek vindt u de 35 beste reviews die ooit op Poëzierapport verschenen. Het zijn beschouwingen over het werk van Menno Wigman, Luuk Gruwez, Jean Pierre Rawie, Benno Barnard, Ilja Leonard Pfeijffer, Alexis de Roode, Bart Meuleman, Astrid Lampe en vele anderen.

De bijdragen zijn van de hand van Willem Thies, Alain Delmotte, Ronald Ohlsen, Yella Arnouts, Chrétien Breukers, Patricia Lasoen, Catharina Blaauwendraad, Yves Joris, Hanz Mirck, Paul Rigolle en Philip Hoorne zelf.

Dansen tot na sluitingstijd bevat een buitengewoon knappe verzameling sprankelende poëziereviews.

 

Omslag Stiller

ISBN 9789461642042 | Ca. €17,90 | 272 PP | PPB | NUR 306

 


Lust for Life

Gedichten

John Schoorl

 

verschijningsdatum

31 januari

Muziek is John Schoorls lust en zijn leven. Het swingt de pan uit, met gedichten over jazzhelden, rockers of masters of soul. Muzikanten met gevoel, hetzelfde gevoel dat Schoorl in zijn gedichten wil leggen. Deze bundel bevat een selectie van het beste wat Schoorl tot nu toe schreef én een aantal nieuwe gedichten. 

- - -

It’s Now or Never

Ik vraag me heel vaak af,

En vooral op momenten

Die er nu niet zo toe doen,

 

Wat had Elvis

In deze situatie gedaan.

Omslag Stiller

ISBN 9789461642004 | Ca. €7,50 | 48 PP | PPB | NUR 306

   
 

Naaktlopen met je hersenen

De 100 beste gedichten uit de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd

Turing Nationale Gedichtenwedstrijd 2013

Uitreiking 6 februari 2013

verschijningsdatum

6 februari

‘Het schrijven van een gedicht is in feite naaktlopen met je hersenen’ zei Leo Vroman. De schrijvers van de gedichten die in de vierde editie van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd de Top 100 bereikten, zeggen het hem waarschijnlijk graag na. Dichten is een ingewikkeld spel: van je blootgeven en kritisch zijn, van voelen en denken, van ervaring en reflectie.

 

De Turing Nationale Gedichtenwedstrijd stelt zich tot doel dit spel zo veel mogelijk te stimuleren. Jaarlijks doen er ongeveer 2500 mensen op anonieme basis mee aan deze wedstrijd. Samen sturen ze zo’n 10.000 gedichten in. Deze gedichten worden eerst beoordeeld door een jury samengesteld uit redacteuren van de tijdschriften Awater en Poeziëkrant. Zij stellen een Top 100 samen die vervolgens wordt beoordeeld door een jury onder leiding van de Dichter des Vaderlands, Ramsey Nasr. De winnaar krijgt niet alleen een grote prijs van 10.000 euro (de grootste prijs voor één gedicht ter wereld!), maar heeft ook kans een bundel te publiceren en wordt uitgenodigd om op te treden.

Omslag Naaktlopen met je hersenen

ISBN 9789060121955 | Ca. €12,50 | 128 PP | PPB | NUR 306

 

 

Voor meer informatie en de aanvraag van recensie-exemplaren kunt u terecht bij Uitgeverij Van Gennep: 020-6247033 of mailen naar leon@vangennep-boeken.nl / gijs@vangennep-boeken.nl

Uitgeverij Van Gennep, Nieuwezijds Voorburgwal 330, 1012 RW Amsterdam
www.uitgeverijvangennep.nl