Friedrich Christian Delius wint Büchner-prijs 2011

Friedrich Christian Delius wint Büchner-prijs 2011

 

De Duitse Akademie voor Taal en Poëzie heeft bekend gemaakt dat de Georg-Büchner Prijs 2011 naar Friedrich Christian Delius gaat. Delius wordt door de Duitse Akademie omschreven als een kritisch, vindingrijk en inventief waarnemer die de Duitste twintigste-eeuwse  Duitse geschiedenis probeert te doorgronden, zonder daarbij zijn personages te veroordelen.

 

In 1923 werd de Büchner Prijs voor het eerste uitgereikt en deze is uitgegroeid tot de belangrijkste literatuurprijs van Duitsland. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een auteur die zich in zijn of haar oeuvre op een bijzondere manier weet te onderscheiden en die een belangrijk aandeel heeft in het vormgeven van het Duitse culturele leven. Voorgaande winnaars zijn onder meer Max Frisch, Günther Grass, Christa Wolf en Elfriede Jelinek.

 

Friedrich Christian Delius (1943) debuteerde in 1965 met poëzie, maar schrijft sinds de jaren zeventig overwegend romans. In 2007 ontving hij al de prestigieuze Joseph-Breitback-Preis. Op 31 mei verschijnt bij Uitgeverij van Gennep de Nederlandse vertaling van zijn meester-vertelling Bildnis der Mutter als junge Frau, in vertaling van Elly Schippers.

 

19-05-2011