De veensoldaten door Wolfgang Langhoff

 

verschijnt dinsdag 5 maart

De veensoldaten

Een aangrijpend document humain van blijvende waarde

door Wolfgang Langhoff

Vertaald uit het Duits door Frank Schuitemaker

 
 
 
 
Omslag De veensoldaten
   

In een eindeloze veen- en heidevlakte, slechts tien kilometer van de Nederlandse grens, ligt het concentratiekamp Börgermoor. De bijna duizend gevangenen moeten zware dwangarbeid verrichten in het veen. Wolfgang Langhoff schrijft er met medegevangene Johann Esser het – inmiddels wereldberoemde – ‘Veensoldatenlied’. Al wordt het twee dagen later verboden, het lied vindt zijn weg, over de muren van het kamp heen, de wereld in.

Wolfgang Langhoff werd in 1933 door de Gestapo opgepakt en zat dertien maanden in concentratiekampen vast, waarna hij vluchtte naar Zwitserland. In 1935 publiceerde hij De veensoldaten, zijn autobiografische verslag van die periode. Het werd al snel in het Engels vertaald en verwierf wereldwijd bekendheid als een van de eerste ooggetuigenverslagen uit een concentratiekamp.

Op zakelijke toon beschrijft Langhoff het leven in de concentratiekampen Börgermoor en Lichtenburg, de willekeur en de onmenselijke behandeling waaraan de gevangenen blootstaan, de psychische druk en de vernederingen waaronder ze lijden, maar ook hun gevoel voor humor, hun levensmoed en onderlinge kameraadschap. Een aangrijpend document humain van blijvende waarde.

ISBN 9789461641625 | €17,90 | 256 PP | PPB | NUR 302

 
 
 
  foto Wolfgang Langhoff
 

© DPA Picture Alliance

Wolfgang Langhoff (1901-1966) was een Duitse acteur en toneelregisseur.

 

‘Indrukwekkend.’ - Menno ter Braak

 

Recensie-exemplaar of PDF aanvragen