Presentatie Flevo Campus Jaarboek 2019

 

'Boze Boeren, LED-lampen en kipdino's' tijdens Flevo Campus Live

Essays over stedelijke voedselvoorziening gebundeld

 

Na het succes van de essaybundel De buik van de stad publiceert Flevo Campus dit jaar wederom een selectie essays over grootstedelijke voedselvraagstukken. In Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s geven 13 vooraanstaande denkers antwoord op de vraag: hoe voed je anno 2019 de stad?

 

Hoe zorgen we dat in de 21ste eeuw de wereldwijd toenemende stedelijke bevolking van genoeg en gezond voedsel wordt voorzien? Hoe blijven stadsbewoners deelgenoot van de productie van hun voedsel? Hoe kunnen steden biodiversiteit bewaren? En wat verklaart het succes van een kipnugget in de vorm van een dinosaurus? 

Stuk voor stuk vragen die een antwoord behoeven. Daarom vroeg Flevo Campus wetenschappers, journalisten, denkers en milieubeschermers om essays over stedelijke voedselvoorziening. In 2018 resulteerde dat in de bundel De buik van de stad. Dit jaar is er een vervolg: Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s.

 

 

De bundel bevat bijdragen van onder andere Carolyn Steel, de Britse auteur die furore maakte met haar bestseller De hongerige stad, Lex Boon, de freelance journalist die eind vorig jaar Ananas, een liefdesgeschiedenis publiceerde en Herman Lelieveldt, politicoloog die De voedselparadox schreef. Daarnaast geven wetenschappers als professor Louise Vet en milieubeschermers als Wouter van Dieren hun visie op wat er mis is met het huidige voedselsysteem. 

De bundel werd samengesteld in opdracht van Flevo Campus, een kennisinstituut waarin onderzoek, onderwijs, ondernemen en het ontwikkelen van Flevoland en de regio Almere samenkomen. De kernvraag hierbij is '
How do we feed the city?'. Het idee achter zowel Flevo Campus als de bundel is dat de manier waarop mensen hun voedsel produceren en consumeren niet alleen de oorzaak van problemen is, maar ook de oplossing ervoor in zich draagt. 

Boze boeren, LED-lampen en kipdino’s wordt gepresenteerd tijdens het Flevo Campus Live evenement op 6 december in Almer