‘Hé vogel, wanneer spelen we weer?’ Het muzikale leven van John Engels | door Jeroen de Valk

 

John Engels wordt tachtig,
en dat moet gevierd!

Ter ere van zijn verjaardag verschijnt de biografie:

 
 

‘Hé vogel, wanneer spelen we weer?’

Het muzikale leven van John Engels

door Jeroen de Valk

 
 
Cover 'Hé vogel...'
 
  • 9789461643643
  • 165x200 mm | ppb | 184 pp.
  • inclusief ruim 50 foto's
  • € 14,95
  • Gepresenteerd bij de aftrap van de Vogel Vrij Tour (5 april)
 
 
 

Hij is sinds de jaren vijftig Neêrlands beste jazzdrummer. John Engels (1935) wordt op 13 mei tachtig jaar maar zit nog steeds ‘in het vak’. Als collega’s vragen of hij niet met pensioen moet, antwoordt hij steevast: ‘Hé vogel, wanneer spelen we weer?’  

Want hij kan niet leven zonder muziek. Hij viert zijn tachtigste verjaardag dan ook met een uitgebreide tournee, de Vogel Vrij Tour (5 april – 28 oktober).

In deze biografie vertelt John voor het eerst zijn complete verhaal: over zijn eerste schnabbels in louche nachtclubs, zijn samenwerking met alle groten der aarde en zijn angsten; het is voor hem nog steeds elke avond een kwestie van ‘erop of eronder’.

 
 
 

Jeroen de Valk (1958) publiceerde van 1979 tot 2000 in Het Parool over jazz. Hij schreef eerder onder meer een Chet Bakerbiografie (VG, 2007 - volledig herziene editie) die vertaald is in het Duits, Engels en Japans, en in Go man, go! (VG, 2009) verzamelde De Valk zijn beste verhalen uit dertig jaar jazzjournalistiek.

 
 
 
link naar Vogelvrijtour.nl

De Vogel Vrij Tour (24 concerten) gaat van start op zondag 5 april in Dordrecht en eindigt op woensdag 28 oktober in Den Bosch. Met onder meer: Benny Golson, Louis van Dijk, Benjamin Herman, Fay Claasen, Rob van Bavel, Jan van Duikeren, Jan Menu, Joris Teepe, Ruud Breuls, Wolter Wierbos, Bart van Lier, Ilja Reijngoud, Carlo de Wijs, Jesse van Ruller, Jacques Schols, Ruud Ouwehand, Mark Haanstra, Miguel Martinez, Joris Roelofs  & Tineke Postma

 

John op een promotiefoto van slagwerkfabrikant Sonor, ca. 1970. Collectie Nederlands Jazz Archief.

John Engels speelt op Sonor drums, Remo skins en Zildjian cymbals.