Aurélia of De droom en het leven - Gérard de Nerval. Een geïllustreerde uitgave voor de Boekenweek 2015

 

PERSBERICHT - AURÉLIA of DE DROOM EN HET LEVEN No Images?  Click here

Een prachtige uitgave voor

Te gek voor woorden - Boekenweek 2015
 

Verschenen – 3 maart

 

Aurélia of De droom en het leven
Gérard de Nerval

 

Vertaling Hannie Vermeer-Pardoen | Illustraties Peter van Hugten

‘Met dat voorbeeld voor ogen ga ik proberen de indrukken van een lange periode van ziekte onder woorden te brengen, die zich geheel in het verborgene van mijn geest heeft afgespeeld; – en ik weet niet waarom ik die term ziekte gebruik, want wat mij betreft, ik heb me nog nooit zo gezond gevoeld.’

 
   
   
 
 

ISBN 9789461643513

  • luxe paperback
  • geïllustreerd
  • 104 pagina's
  • €14,95
 
 

Zoals veel van zijn tijdgenoten voelde Nerval zich aangetrokken tot de ver­borgen wereld van droom en mystiek, die volgens hem evenveel of zelfs meer
waarheid bevat dan de tastbare werkelijkheid. In zijn eerdere werk komt die wereld soms al zijdelings aan bod, maar in AURÉLIA neemt hij zich voor zijn dromen nauwgezet te verkennen en zo helder mogelijk weer te geven.

Als hij door zijn ‘periode van ziekte’ meerdere malen in een inrichting belandt, wil hij ook zijn ervaringen tijdens deze inzinkingen zorgvuldig onderzoeken.

AURÉLIA wordt daardoor een poging om greep te krijgen op het bestaan, hier en in die andere wereld, opgetekend in de poëtische, suggestieve taal van een groot schrijver.

Doordat Nerval in alle ontreddering, maar ook euforie een zekere afstand en lichtheid weet te bewaren, zal zijn relaas nog vele generaties kunnen blijven boeien.

 
 
 

Peter van Hugten

(1949) tekent al meer dan vijfentwintig jaar voor de Volkskrant. Zijn tekeningen worden alom geprezen. Naast zijn werk voor de krant illustreert hij voor tijdschriften en boeken.

In 2010 verscheen van zijn hand  Bloot (Nieuw Amsterdam), met een selectie van zijn beste op dit thema gebaseerde tekeningen.

 
 

Hannie Vermeer-Pardoen

ontvanger van de Dr. Elly Jaffé Prijs (€40.000), vertaalde eerder onder meer Nervals Reis naar de Oriënt (2011), Voltaires omvangrijke werk en onlangs nog  Reizigers op de imperiaal door Louis Aragón (bekroond met de Elly Jaffé Prijs). Daarover schreef Guus Luijters in Het Parool:

"Dit boek heeft een stralende, ongekend rijke vertaling gekregen van Hannie Vermeer-Pardoen. Al lezende besefte ik twee meesterwerken tegelijk te lezen. Wat een boek en wat een vertaling!"