Eerste exemplaar Perspectief overhandigd

Eerste exemplaar Perspectief overhandigd

 

Het boek Perspectief, geschreven door Herman van Gunsteren en Cox Habbema, is op 11 november verschenen. Het eerste exemplaar werd uitgereikt tijdens de Kees Lunshoflezing.

 

De lezing werd gehouden door Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Met de lezing wil het Algemeen Bestuur van Nieuwspoort een bijdrage leveren aan het bevorderen van een open debatcultuur over de verhouding tussen politiek en journalistiek.

 

Het spanningsveld tussen politiek en journalistiek is een complex vraagstuk. Daarom werden in 2008 Herman van Gunsteren en Cox Habbema door perscentrum Nieuwspoort aangesteld als rapporteur over de relatie politiek en media.

 

Gedurende een jaar zwierven zij door de instituties van politiek Den Haag om antwoord te krijgen op vragen als: waarom klagen juist politici over de pers? Leeft bij journalisten en politici voldoende besef van staatsrecht? Wat is de zin van hypes? Zijn voorlichters stoorzenders? Hoe staat het met het zelfcorrigerend vermogen van de pers? Zijn politici en journalisten elkaars vijanden, of juist één pot nat; of allebei? Hebben ze eenzelfde blinde vlek waardoor ze niet zien wat wel gezien behoort te worden?

 

Het resultaat is een verhelderende rapportage over de complexe relatie tussen pers en politiek.