Nihad Siries - Writer in Residence

 
 
 

 
 
 
Facebook icon     Twitter icon     Forward icon  
 
 
Header Een dag van stilte en lawaai
 
 

SYRISCHE SCHRIJVER NIHAD SIRIES IN NEDERLAND

 
   

De Syrische auteur Nihad Siries verblijft tot 1 februari 2014 op uitnodiging van het Letterenfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst als Writer in Residence in Amsterdam.

Nihad Siries (Aleppo, 1950) is een Syrische auteur, lange tijd werkzaam als ingenieur, die op zijn dertigste begon met schrijven en inmiddels zeven boeken, enkele toneelteksten en een aantal televisiescenario’s op zijn naam heeft staan.

Onder politieke druk verliet hij Syrië in 2012 en vestigde zich in Cairo om de censuur in eigen land te ontvluchten. Zijn debuutroman The North Winds werd door critici omschreven als een van de meest belangrijke historische romans in Syrië. In 1998 schreef Siries het televisiedrama The Silk Market, dat de politieke onrust in 1956-1961, evenals de opkomst van de Ba’ath partij als onderwerp had. De Syrische regering nam hier aanstoot aan, Siries werd in de ban gedaan en zijn werk werd verboden. Sindsdien worden Siries’ boeken in het buitenland uitgegeven.

 

21 JANUARI VERSCHIJNT

 
   

Een dag van stilte en lawaai

Vertaald uit het Arabisch door
Djûke Poppinga

Een dag van stilte en lawaai is een klein meesterwerk over liefde en politiek van een Syrische auteur dat in de internationale pers zeer lovend werd ontvangen.

Het is nog vroeg in de ochtend, maar de hitte is al bijna ondraaglijk. De schrijver Fathi Sjien wordt drijfnat wakker. Het is niet alleen krankzinnig heet, er dringt ook een oorverdovend lawaai zijn appartement binnen. Het is de twintigste verjaardag van de dictatuur en dat wordt door de autoriteiten gevierd met een massale demonstratie, waarvoor vanuit het hele land mensen zijn aangevoerd.

Fathi besluit naar Lama, zijn geliefde, te gaan. Maar eenmaal op straat wordt hij meegesleurd door de fanatieke menigte. Hij raakt betrokken bij een incident en moet zijn identiteitsbewijs inleveren. Dat is het begin van een turbulente dag, waarop de autoriteiten proberen definitief af te rekenen met een van hun belangrijkste tegenstanders.

ISBN 9789461641748 | 160 PP | PPB | €16,90

Door het Amerikaanse tijdschrift Publishers Weekly verkozen tot een van de beste boeken van 2013.

 
 
 
         
 

Voor meer informatie, interviewverzoeken of de aanvraag van een recensie-exemplaar neem contact op met Uitgeverij Van Gennep,
afdeling Publiciteit.

 

Uitgeverij Van Gennep BV
Nieuwezijds Voorburgwal 330
1012 RW, Amsterdam
publiciteit@vangennep-boeken.nl
020-6247033