Opwaaiende toga's door Jelle van der Meer en Hella Rottenberg

 
 
 
 
 
 
Facebook icon     Twitter icon     Forward icon  
 
 
 
 

DE RECHTERLIJKE MACHT EN DE INVLOED VAN DE PUBLIEKE OPINIE

   
   

19 SEPTEMBER 2013 VERSCHENEN TIJDENS
HET VOLK EN ZIJN RECHTSPRAAK (STADSSCHOUWBURG AMSTERDAM)

 

 

  Cover Opwaaiende toga's
   

De rechtspraak staat onder druk. Media, publiek en politiek volgen strafzaken nauwlettend. Strafeisen en vonnissen worden in het openbaar bekritiseerd en blunders breed uitgemeten. Door de zaak tegen Geert Wilders weet heel Nederland wat het wraken van een rechter inhoudt. Rechters en officieren van justitie zijn zich voortdurend bewust van de blik van de buitenwereld en beseffen dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Dit boek laat zien hoe het er in de dagelijkse praktijk van het strafrecht aan toegaat en onderzoekt de invloed van al die publieke aandacht. De auteurs liepen acht maanden rond in een grote rechtbank — die van Haarlem — en kregen toegang tot plaatsen waar gewoonlijk geen buitenstaanders komen. Ze volgden vele strafzaken: van bolletjesslikkers tot jonge boefjes, van een liquidatie tot huiselijk geweld. Rechters en officieren spraken openhartig over de zaken en maakten de auteurs deelgenoot van hun overwegingen, dilemma’s en beslissingen.

Daarbij komen alle controverses die in het publieke debat spelen, zoals de hoogte van de straffen, de rol van het slachtoffer en camera’s in de rechtszaal, in het boek aan bod. Opwaaiende toga’s is een must voor iedereen die het functioneren van de rechtspraak ter harte gaat.

ISBN 9789461642417 | 264 pagina's | paperback | € 19,90

 

PROMOTIE