De gouden vlieger (roman) door Dezső Kosztolányi

  
DEZSŐ KOSZTOLÁNYI
 

1885-1936

was een van de grote figuren van de Hongaarse literatuur in het interbellum. Hij was dichter, romancier, vertaler en essayist. Van zijn werk werden na zijn herontdekking in 2004 in Nederland en Vlaanderen de afgelopen jaren meer dan 20.000 exemplaren verkocht.

 

 

 
 
 

INFO

Voor meer informatie of een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met Léon Groen

 

DE GOUDEN VLIEGER

Op het gymnasium in het fictieve Hongaarse provinciestadje Sárszeg is weduwnaar Antal Novak al twintig jaar leraar wis- en natuurkunde. Hij is iemand die contact zoekt met de leerlingen en niet alleen maar streng wil zijn. Met zijn sobere levenshouding en vooruitstrevende principes wordt hij door de leerlingen gezien als een grappig figuur, maar hun kattenkwaad blijft altijd binnen de perken. Totdat kruidenierszoon Vili Liszner zakt voor zijn eindexamen en zint op wraak.

Thuis heeft Antal Novak het niet makkelijk met zijn zeventienjarige dochter Hilda, die doet waar ze zin in heeft en vooral met jongens bezig is. Als Hilda van huis wegloopt en Vili zijn wraakplan uitvoert, begint de leraar te twijfelen aan alles waarvoor hij heeft gestaan en raakt in een diepe crisis.

De gouden vlieger is een subtiele psychologische en met veel inlevingsvermogen geschreven roman waarin de grote Hongaarse schrijver Dezső Kosztolányi een magistraal portret schetst van een man die verkeerd wordt begrepen. Na de meesterwerken Anna, Leeuwerik, Kornel Esti (2 delen) is dit de vijfde en laatste nog onvertaalde roman van de ‘meester van Márai’.

 

VERSCHIJNT 1 AUGUSTUS

   

ISBN 9789461641601

360 pagina’s | € 19,90