Facebook Twitter

De laatste vlucht van de flamingo

Auteur Mia Couto
ISBN 9789055158737
Verschijningsdatum 6-12-2007
Prijs € 17,90
Bindwijze Paperback
 

Uit het Portugees vertaald en van nawoord voorzien door Harrie Lemmens

In het kleine dorpje Tizangara gebeuren wonderlijke zaken. In korte tijd ontploffen verschillende blauwhelmen op mysterieuze wijze. Het enige wat van hen overblijft is hun penis. De dorpelingen hebben er hun eigen verklaring voor: het bier van de soldaten is betoverd. De soldaten ontploffen als ze met de meisjes van het dorp vrijen.

De zaak wordt onderzocht door een vertegenwoordiger van de VN, de Italiaan Massimo Risi, die, ofschoon hij het Portugees machtig is, een tolk krijgt toegewezen. Deze tolk blijkt vooral nodig om tussen de verschillende culturen te bemiddelen. Hij helpt niet alleen de Italiaan maar ook zijn zogenaamde ‘moderne’ landgenoten, die de tekens en verhalen uit de oude wereld  niet meer kunnen duiden. Bijvoorbeeld de legende van de flamingo, die uit het paradijs wegvloog om een andere wereld te zoeken, maar de nacht vond.

'De laatste vlucht van de flamingo' is een schitterend geschreven, humoristische parabel over een klein dorpje dat model staat voor een land, vol onvergetelijke personages en wonderlijke gebeurtenissen. Couto verbindt verschillende genres en verhalen uit oude verteltradities tot een meeslepend geheel en brengt zo het hedendaagse Afrika op een unieke manier tot leven.