Facebook Twitter

Chet Baker. Herinneringen aan een lyrisch trompettist

Auteur Jeroen de Valk
ISBN 9789055158782
Verschijningsdatum 17-10-2007
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

De jazzlegende Chet Baker kende een grillige, door drugsgebruik getekende loopbaan die eindigde met een fatale val uit zijn Amsterdamse hotelkamer. Hij was alleen, die avond, en liet exact 59,90 gulden na.

In Chet Baker. Herinneringen aan een lyrisch trompettist reconstrueert Jeroen de Valk de jeugdjaren van de trompettist, zijn triomfen en gevangenisstraffen, zijn moeizame comeback na het verlies van zijn tanden en zijn ondanks alles vruchtbare laatste decennium. Het gebruikelijke beeld van Baker in zijn latere jaren is dat van een aan lager wal geraakte B-muzikant. De auteur toont in deze klassieker onder de jazzbiografieën overtuigend aan dat Chet Baker tot zijn laatste ademstoot een creatieve solist bleef; genegeerd door zijn landgenoten, maar geadoreerd in Europa.

De Valk spoorde vrienden en collega’s van de trompettist op, beluisterde honderden uren onuitgebrachte opnamen en bladerde doorvergeelde kranten en tijdschriften. Deze drastisch geactualiseerde editie werd uitgebreid met alle informatie die De Valk sinds de eerste publicatie in 1989 wist te vergaren. In een becommentarieerde discografie schept hij daarnaast orde in Bakers omvangrijke oeuvre.