Facebook Twitter

De onwetende wijsgeer

Auteur Voltaire
ISBN 9789055158751
Verschijningsdatum 18-4-2008
Prijs € 35
Bindwijze Paperback
 

Vertaald door Hannie Vermeer-Pardoen

Écrasez l’infâme! Dat is de roeping van Voltaire als hij zich na 1759 teruggetrokken heeft op zijn landgoed in Ferney. Vandaaruit volgt hij de gebeurtenissen in Frankrijk en de rest van de wereld. Hij denkt na over God en de mens en hij bestrijdt met zijn pen het bijgeloof, het fanatisme, de geborneerdheid en het eigenbelang, die hij samenvat onder de term ‘l’infâme’.

Voltaire mengt zich in discussies, bemoeit zich met de rechtspleging, verdedigt de onterecht veroordeelden, bespot misstanden en bijgeloof. Uit zijn Mengelwerk selecteerde Hannie Vermeer-Pardoen vooral die teksten waarmee hij l’infâme op scherpzinnige, spottende en humoristische wijze bestreed.

Bijvoorbeeld de nog immer actuele Verhandeling over de verdraagzaamheid naar aanleiding van de onterechte veroordeling van Jean Calas en De onwetende wijsgeer, dat de belangrijkste ideeën van Voltaire bevat. Ook bevat de bundel persoonlijke en ontroerende dialogen, zoals die tussen Sophronimus en Adelos over ouderdom en het naderende einde.