Facebook Twitter

Het Wilhelmus voorbij

Auteur Bram Eidhof
ISBN 9789461646774 | 9789461649676
Verschijningsdatum 5-3-2018
Prijs € 7,99 | 5,99 (ePub 2.0)
Bindwijze Paperback
 

Over het ontwikkelen van burgerschap in het onderwijs

Hakenkruizen in de lift. Meisjes die beweren dat de aanslagen in Parijs in scène zijn gezet. Docenten die zich soms geen raad weten met klassikale discussies over maatschappelijk controversiële onderwerpen. De maatschappij dringt de school steeds verder binnen, maar we weten niet goed hoe we leerlingen voor moeten bereiden op het leven in een democratische samenleving.

Waar ligt dat aan? In ieder geval niet aan docenten, want zij vinden het burgerschapsonderwijs het belangrijkste doel van het onderwijs. Daarin worden ze gesteund door hun schoolbesturen.  Ook in de Tweede Kamer worden meer en meer vragen gesteld. Leerlingen verplichten om het Wilhelmus te gaan zingen en een bezoekje aan het Rijksmuseum te brengen zal het tij niet keren.

 In dit pamflet zet Bram Eidhof uiteen wat burgerschap precies is en waarom we er zo mee worstelen. En hoe we voorkomen dat burgerschapsonderwijs een eliteproject of identiteitsproject wordt. In plaats daarvan pleit hij voor scherp gedefinieerd en substantieel burgerschapsonderwijs. Daarmee levert dit pamflet een belangrijke bijdrage aan een hoogst actuele discussie.

Over Het Wilhelmus voorbij:

‘Democratie is een werkwoord, vooral als mensen zich een gebrek daaraan niet meer kunnen indenken. Burgerschapsonderwijs helpt daarbij, dat laat dit pamflet overtuigend zien.’ Prof. dr. Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau

‘Dit pamflet schetst een herkenbaar beeld van de praktijk. Burgerschapsonderwijs blijft een ondergeschoven kindje zolang scholen vooral worden afgerekend op cijfers en resultaten. Om leerlingen hun mening te laten vormen én te bevragen, om te leren gaan met andere perspectieven, en het vertrouwen te geven dat ze zelf in de maatschappij verschil kunnen maken, is er meer nodig.’ Tim Jansen, docent maatschappijleer aan het IJburg College