Facebook Twitter

Onder Amsterdammers. Vier jaar wethouder in 020

Auteur Arjan Vliegenthart
ISBN 9789461646767
Verschijningsdatum 16-2-2018
Prijs € 14,95
Bindwijze Paperback
 

Het verhaal van een gedreven politicus

Nadat een formatie met GroenLinks, VVD en D66 mislukte, werd in 2014 in Amsterdam voor het eerst een college geformeerd met de SP. Samen met Laurens Ivens werd Arjan Vliegenthart de eerste SP-wethouder. Verantwoordelijk voor Sociale Zaken ging hij meteen aan de slag met het uitvoeren van de Participatiewet. Een bijzondere uitdaging, want als Eerste Kamerlid had hij net daarvoor juist tégen deze wet gestemd.
 
Hoe kwam het bijzondere college van D66, VVD en SP in 2014 tot stand? Hoe ging Arjan Vliegenthart te werk? Door wie liet hij zich adviseren over het combineren van een druk gezin met het wethouderschap en met at hij regelmatig op zaterdagochtend appeltaart? Hoe belandde hij in de serie Schuldig? Hoe kwam hij op het idee van de werkbrigades en hoe lukte het hem veranderingen op gang te brengen in het ambtenarenapparaat?
 
Wat in Amsterdam in de afgelopen jaren op het terrein van werkgelegenheid en de bijstand gebeurde, bleek baanbrekend te zijn en riep uit het hele land veel reacties op. Zonder slag of stoot ging het allemaal niet. Dit boek biedt een terugblik op de conflicten en spanningen die er achter de schermen in Amsterdam en Den Haag waren en laat zien hoe Amsterdam de grenzen van de wet opzocht als het ging om het sociale beleid van de stad.
 
Arjan Vliegenthart (1978) was directeur van het wetenschappelijk bureau van de SP en lid van de Eerste Kamer voor dezelfde partij, alvorens hij toetrad tot het College van B&W in Amsterdam. Eerder schreef hij het pamflet Minotaurus aan banden. Hoe Europa in crisis raakte en hoe we daar weer uitkomen (2012).