Facebook Twitter

Omstreden vrijheid. Waartoe een vrije samenleving verplicht

Auteur Wiardi Beckman Stichting | WBS
ISBN 9789461643407
Verschijningsdatum 17-2-2015
Prijs € 22,50
Bindwijze Paperback
 

WBS JAARBOEK 2014 | 2015

Vrijheid is na ‘Parijs’ weer helemaal terug. Op een huiveringwekkende manier werd duidelijk hoezeer vrijheid een omstreden begrip is, hoezeer we gedoemd zijn tot strijdbaarheid. Maar waar liggen de ijkpunten voor die botsing? Niet alleen in integratie en cultuur of bij de veiligheidsdiensten. Maar ook in het onderwijs, de economie, op internet. En, niet te vergeten, in de politiek.

Maar naast de verdediging van de vrijheid tegen terreur en fundamentalisme, is er ook de doorgeschoten ‘vrijheid’ van de mondiale marktsamenleving en de valse vrijheid van het rechtspopulisme. Het is de hoogste tijd voor een rijker, minder materialistisch en minder populistisch vrijheidsbegrip.

Daarover schrijven in OMSTREDEN VRIJHEID: Hans Boutellier, René Cuperus, Mark Elchardus, Bob de Graaff, Myrthe Hilkens, Henk Hofland, Erik Huizer, Menno Hurenkamp, Marnix Krop, Bram Mellink, Merijn Oudenampsen, Ingrid Robeyns, Rens van Tilburg, Margo Trappenburg, Willem Trommel en Liesbet van Zoonen.

Over het vorige WBS-jaarboek DE GELUKKIGE ONDERNEMING

‘Behartigenswaardig pleidooi voor “humanisering van de economie”, nu de arbeidsverhoudingen in bedrijven en nonprofitinstellingen verharden’ DE VOLKSKRANT****