Facebook Twitter

Het dikke schrift - FILMEDITIE

Auteur ┴gota Kristˇf
ISBN 9789461642813
Verschijningsdatum 30-4-2014
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald door Henne van der Kooy

‘Wij moeten opschrijven wat er is, wat wij zien, wat wij horen, wat wij doen,’ zegt de tweeling. Dat doen ze, met grote nauwkeurigheid, in Het dikke schrift. Het is oorlog en de negenjarige jongens zijn wegens voedselgebrek in de Grote Stad door hun Moeder bij hun Grootmoeder op het platteland ondergebracht. Eenmaal daar willen ze zich door oefening in het vasten, bedelen en verdragen van pijn harden tegen hun wrede Grootmoeder, het oorlogsgeweld, onrecht, honger en dorst. Dankzij hun nietsontziende overlevingstactieken houden de twee zich staande – en offeren ze zelfs hun teruggekomen vader op, zodat een van hen de grens kan oversteken.

In Het bewijs krijgen de broers een naam. De achtergebleven Lucas leidt een grauw leven, dat beheerst wordt door de gedachte aan zijn gevluchte broer Claus. Wanneer deze na lange tijd terugkeert, blijkt Lucas sinds zijn dertigste jaar spoorloos verdwenen te zijn. Alleen zijn achtergelaten schriften vormen het bewijs van zijn bestaan. Een bestaan dat de autoriteiten ernstig in twijfel trekken, want Lucas noch Claus komt in de registers voor.

De derde leugen plaatst de waarheden uit de twee eerdere verhalen in een geheel ander daglicht en drijft de lezer zelfs tot de vraag of de tweeling wel daadwerkelijk bestaat.

De pers over Ágota Kristófs tweelingtrilogie:

‘Het geheel vormt een fascinerend weefsel van leugens, een ingewikkeld vlechtwerk van ficties’ – de Volkskrant

‘Geschreven op zo’n briljante wijze dat je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet.’ – NRC Handelsblad

‘Een klassiek juweel om in één ruk uit te lezen.’ – Vrij Nederland