Facebook Twitter

Transit

Auteur Anna Seghers
ISBN 9789461644848 (01-12-2016)
Verschijningsdatum 11-12-2012
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

Opnieuw vertaald door Elly Schippers

‘een ongeëvenaarde liefdesroman’ — Trouw

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, wanneer de Duitsers een deel van Frankrijk hebben bezet, wemelt het in de stoffige havenstad Marseille van de vluchtelingen die Europa over zee proberen te verlaten. Deze mensen, die niet terug en niet verder kunnen, slijten hun dagen op de consulaten en in de havencafés. Er hangt een sfeer van angst voor de naderende Duitsers, verveling, hoop en wanhoop.

In deze chaos belandt een 27-jarige Duitse vluchteling, die een koffer met de papieren van een overleden dichter met zich meedraagt. De mooie, jonge vrouw die hij dagenlang de cafés ziet afzoeken, blijkt diens weduwe te zijn. Zij is echter niet van de dood van haar man op de hoogte en denkt voor een groot dilemma te staan: moet zij haar man blijven zoeken of verder vluchten met een ander? De Duitse vluchteling raakt steeds meer in haar ban en probeert op zijn beurt haar voor zich te winnen.

Transit is een liefdesgeschiedenis waarin twee mannen vechten om een vrouw die van een derde, al overleden man houdt. Een drama met thrillerelementen dat al ruim een halve eeuw een onvergetelijke indruk achterlaat op zijn lezers. Anna Seghers, die zelf via het Mexicaanse consulaat in Marseille Europa wist te ontvluchten, begon aan Transit te schrijven in de hotelkamers en cafés waar het boek zich afspeelt, terwijl ze net als haar personages wachtte op een onzekere toekomst.


Samen met Het zevende kruis wordt Transit beschouwd als een van de twee meesterwerken van Anna Seghers. Voor deze uitgave werd het opnieuw vertaald door Elly Schippers.

‘TRANSIT is een van die boeken die in mijn leven kwamen waar ik me in mijn werk toe blijf verhouden, zozeer zelfs dat ik het elke paar jaar wel moet oppakken, om te zien wat er in die tijd tussen ons gebeurd is.’ – Christa Wolf


‘Een grandioos liefdesverhaal, wellicht een van de mooiste uit de moderne Europese literatuur.’ — Antoine Verbij in Trouw

‘Anna Seghers’ TRANSIT is erfgoed van de twintigste eeuw.’ — Wil Rouleaux in NRC Handelsblad