Facebook Twitter

Een fabelachtige leugenaar

Auteur Susann Pásztor
ISBN 9789461640031
Verschijningsdatum 24-4-2012
Prijs € 16,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Ingeborg Lesener

Lily is met haar moeder, tante en oom op een soort memorial-weekend. Ze vieren de honderdste geboortedag van haar opa, Joschi, die in Buchenwald zou hebben gezeten en die getrouwd is geweest met vijf vrouwen. Haar moeder, tante Hannah en oom Gabor hebben niet alleen alle drie een andere moeder, maar zijn ook grootgebracht met andere verhalen over hun familie.

Met veel verve slaat Lily zich door het weekend heen. Terwijl ze over het terrein van Buchenwald dwaalt, ziet ze haar leven als een film, met de muziek op haar i-pod als soundtrack. Ondertussen mijmert ze over Jan, haar mentor op school, en denkt ze na over haar ouders, die onlangs uit elkaar zijn gegaan. Terwijl haar moeder, tante en oom bekvechten over de waarheid omtrent hun vader, doet Lily belangrijke inzichten op.

Met veel gevoel voor humor beschrijft Susann Pásztor, zelf de dochter van een Hongaars-Joodse vader met verteltalent, het leven van een meisje in een turbulente familie met een uiterst intrigerende en ongrijpbare grootvader.

- - -

‘Het is geweldig hoe Susann Pásztor erin slaagt met de thema’s holocaust en Joodse identiteit even humoristisch als fijngevoelig om te gaan.’ – Die Märkische

 

‘Briljant verteld, amusant en tragikomisch.’ – Buchjournal

 

‘Ontroerend en afgrijselijk grappig’ – Bayerischer Rundfunk

 

‘verrukkelijk lichtvoetig.’ – wdr 5 Literaturmagazin