Facebook Twitter

Sonnetten voor de Donkere Dame

Auteur William Shakespeare
ISBN 9789461640963
Verschijningsdatum 9-2-2012
Prijs € 14,95
Bindwijze Paperback
 

Vertaald in ingeleid door Bas Belleman

Zijn meest seksuele, meest rancuneuze, maar ook meest liefdevolle gedichten schreef William Shakespeare voor de beruchte Donkere Dame. Deze trouweloze ‘dame’ is niet alleen donker van uiterlijk, maar ook van karakter. Zwarte ogen heeft ze, maar ook een zwarte ziel. En Shakespeare kan maar niet begrijpen waarom hij zo hevig naar haar verlangt.

De 28 ‘Sonnetten voor de Donkere Dame’ ontlokken door de eeuwen heen zowel woedende kritiek als grote bewondering. Bas Belleman mengt zich in de verhitte discussie en werpt een opzienbarend nieuw licht op deze duistere vrouw, die opvallend veel weg blijkt te hebben van een man.

In zijn nieuwe vertaling toont Belleman de ‘Sonnetten voor de Donkere Dame’ in al hun dubbelzinnigheid en zeggingskracht. Naast het inleidende essay schreef hij bij alle sonnetten verhelderende commentaren.

Bas Belleman (1978) schreef twee dichtbundels. Hij debuteerde in de Sandwich-reeks van Gerrit Komrij en werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Hij recenseerde Nederlands proza voor dagblad Trouw. Over poëzie schreef hij stukken voor Passionate, De Groene Amsterdammer en Awater.