Facebook Twitter

Het zevende kruis

Auteur Anna Seghers
ISBN 9789461640307
Verschijningsdatum 2-11-2011
Prijs € 22,50
Bindwijze Paperback
 

[Oorspronkelijk vertaald (1947) uit het Duits door Nico Rost. Volledig herzien door Elly Schippers]

Misschien zijn er in ons land nog nooit zulke vreemde bomen geveld als de zeven platanen aan de smalle kant van barak III. Hun kruinen waren al eerder getopt, om een reden die we later te weten zullen komen. Op schouderhoogte waren dwarslatten tegen de stammen gespijkerd, zodat de platanen uit de verte op zeven kruisen leken.

Duitsland, 1937. Uit het concentratiekamp Westhofen ontsnappen zeven politieke gevangenen. Kampcommandant Fahrenberg, ‘een gek met verschrikkelijke, onvoorspelbare vlagen van wreedheid’, zweert de vluchtelingen binnen zeven dagen te pakken te krijgen. De zevende gevangene, Georg Heisler, weet echter uit handen te blijven van de Gestapo, die in de wijde omgeving van het kamp een wrede klopjacht organiseert.

Het zevende kruis geeft een indringend beeld van het alledaagse leven in het Derde Rijk en van de wijze waarop de nazi’s het land in hun greep kregen. Anna Seghers situeerde de roman in haar geboortestreek en documenteerde zich uitvoerig over de situatie in de kampen. Het verhaal van de vlucht maakt Het zevende kruis tot een meeslepende en spannende roman.