Facebook Twitter

Het begin van iets

Auteur Siegfried Lenz
ISBN 9789461640185
Verschijningsdatum 14-6-2011
Prijs € 9,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink

‘Ons helpt geen enkele behandeling meer, zei Hoppe, wij kunnen onszelf alleen nog maar opnieuw laten maken, helemaal opnieuw. Wat wij missen is een nieuw begin.’

Als Harry Hoppe op oudejaarsavond zijn schip mist, gaat hij niet naar huis, maar de kroeg in. Thuis wacht hem alleen zijn in haar huwelijk teleurgestelde vrouw Anna, in de kroeg is Paula, die hem voorziet van een kom soep en een glas jenever. Daar bereikt hem later die nacht slecht nieuws, dat op deze nieuwjaarsmorgen vol nieuwe mogelijkheden een onverwacht goede kant blijkt te hebben.

‘Het begin van iets’ is het meesterlijke titelverhaal van deze bundel, waarin de grote schrijver Siegfried Lenz mensen neerzet die zich op een kruispunt in hun bestaan bevinden. De echtgenote in het verhaal ‘De vloed komt op tijd’, die niet langer met haar man alleen kan zijn. De moeder in ‘De zesde verjaardag’, die een passend verjaarscadeautje zoekt voor haar stervende zoontje.

Lenz schetst de sterke en zwakke kanten van zijn personages, hun teleurstelling, hun gevoelens van machteloosheid, hun pogingen om een nieuwe wending aan hun leven te geven. Fijnzinnig, humoristisch en aangrijpend tegelijk.