Facebook Twitter

Ru

Auteur Kim Thy
ISBN 9789055158232
Verschijningsdatum 24-5-2011
Prijs € 14,95
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Frans door Hanneke Los

Ik werd geboren onder avondluchten verfraaid met vuurpijlen en doorsneden met raketten en kogels. Mijn geboorte moest de verloren gegane levens vervangen. Mijn leven moest dat van mijn moeder voortzetten.

Kim Thúy wordt geboren in Saigon in de eerste dagen van het jaar 1968. Haar leven zal uiteindelijk dat van haar moeder niet voortzetten, want de grote geschiedenis werpt een steen in de levensstroom van de gegoede Vietnamese familie: als Kim tien is verlaten zij en haar ouders in een overvolle boot het verscheurde Vietnam.

In Franstalig Canada schiet de familie opnieuw wortel. In Ru schrijft Kim Thúy, inmiddels advocaat en moeder van twee zonen, over haar leven; het leven van iemand die altijd een hybride zal blijven. Zelfs haar eigen zonen lijken niet op haar, met hun ‘lichte haren, blanke huid en volle wimpers’. In een associatieve, poëtische stijl rijgt Thúy reflecties en herinneringen aaneen.

Ru is zowel een lied van troost als een ode aan de rijkdom van het leven. Een onvergetelijke leeservaring waarvoor Kim Thúy werd onderscheiden met de Governor General’s Literary Award, Canada’s meest prestigieuze literaire prijs.