Facebook Twitter

Land van reigers

Auteur El Hizjra
ISBN 9789055159956
Verschijningsdatum 1-4-2009
Prijs € 9,90
Bindwijze Paperback
 

De winnaars van de El Hizjra Literatuurprijs 2009

"Klagen ze in jouw vaderland ook over verkeersproblemen?" Hij praat en eet een broodje kaas. Ik zie het brood en de kaas in zijn mond mengen en het mengsel ziet mijn spottende gezicht. Komt er nog een vraag na deze vraag? Ligt er een verborgen boodschap in deze vraag? Of is het alleen maar onzin om de stilte te doorbreken?

In de verhalen en gedichten van de winnaars van de El Hizjra Literatuurprijs 2009 klinken geluiden door uit verschillende werelden. Een opa in een Palestijns vluchtelingenkamp verhaalt over zijn geliefde, onbereikbare thuisstad Jaffa. Een domme opmerking van een collega doet een migrant in Nederland zich realiseren dat hij terug wil keren naar zijn vaderland. Een daad van verraad berooft een vluchteling van zijn hoopvolle toekomst. Een leergierige dochter hoort de boze woorden van haar moeder aan; als ze niet trouwt, laat haar moeder haar achter in Marokko. Het zijn geluiden van dreiging en geluiden van gemis. Maar ook geluiden van liefde en geluiden van leven.

De El Hizjra Literatuurprijs is in de loop der jaren uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor literair talent uit verschillende culturen, in het bijzonder de Marokkaanse en Arabische. Verscheidene deelnemers zijn inmiddels doorgebroken als auteur, zoals Mustafa Stitou, Abdelkader Benali, Mohammed Benzakour en Hassan Bahara.