Facebook Twitter

Ik en mijn mensen

Auteur Dennis Gaens
ISBN 9789055155859
Verschijningsdatum 17-9-2010
Prijs € 16,00
Bindwijze Paperback
 

Er zijn tijden dat we ons willen vastketenen

aan deze plek tot we weer in onze moedertaal

denken, al komt dat zelden voor. Meestal worden

we al richting straat wakker, onze kleren langs

het bed geplooid. De deur nog open van vannacht.  

 

Dennis Gaens is een cartograaf. Nauwgezet registreert hij zijn omgeving, de buiten- en de binnenwereld van zichzelf en zijn mensen. Gaens is geworteld in de skate- en hiphopcultuur. Het denken in wij-vorm is voor hem een natuurlijke state of being, en als vanzelf nemen hij en zijn posse bezit van de stad.

 

Zijn poëzie zit dan ook vol dromerige jongensmomenten. Dennis en zijn vrienden sjouwen op hun sneakers rond en trappen tegen bierblikjes, ze zitten op een perron en staren naar het verdwijnpunt van het spoor, terugdenkend aan de meisjes die hun straat bevolkten in de tijd dat ze nog vliegtuigjes vouwden.

 

Gaens vertaalt het levensgevoel van de beatgeneratie naar de 21e eeuw. Hij vat zijn levensvreugde in bedrieglijk toegankelijke (proza)gedichten. Zijn woordkeus is uiterst geraffineerd, de teksten zijn minutieus geconstrueerd, en als je even niet oplet kun je zomaar een verwijzing naar Rilke missen. Maar dat is allemaal ondergeschikt aan zijn verbeeldingskracht. Zoals hij het zelf formuleert in ‘Blues voor mijn Belgen (in A)’: ‘Zoek me op: ik heb verhalen.’