Facebook Twitter

Achter het riet

Auteur Vinco David
ISBN 9789055151875
Verschijningsdatum 11-11-2009
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

De waarachtige historie van Gabriël Crul, planter in Nederlands Brazilië

Gabriël Crul is amper zeventien als hij zich laat ronselen voor de vaart naar ‘de West’. Het avontuur lonkt in Brazilië, waar de West-Indische Compagnie de steden Recife en Olinda wil gaan veroveren op de Portugezen om zo de lucratieve suikermarkt in handen te krijgen.

Gabriël is een opvliegende vechtjas en maakt snel carrière in het leger van de WIC. Recife en Olinda worden veroverd en Gabriël wordt vanwege heldhaftig gedrag bevorderd tot luitenant. Als officier vindt hij aanzien in de kolonie, treedt in het huwelijk en weet uiteindelijk een eigen plantage, ‘Niemandsverdriet’, te verwerven.

Maar op Niemandsverdriet slaat het noodlot toe als een nieuwe slaaf, Frans, wordt afgeleverd. Door zijn liefde voor Frans verwaarloost Gabriël huwelijk en bezit. Daarmee gaat hij zijn ondergang tegemoet.

Achter het riet is een historische roman, een jongensboek vol spannende avonturen en (homo-)erotische dromen, over liefde, macht en moraal tegen de achtergrond van een vergeten periode in de Nederlandse koloniale geschiedenis, de verovering van de West in de eerste helft van de zeventiende eeuw.