Facebook Twitter

De grens

Auteur Zofia Nałkowska
ISBN 9789055156382
Verschijningsdatum 21-5-2006
Prijs € 18,90
Bindwijze Gebonden
 

Vertaald uit het Pools door Esselien 't Hart

‘Het gaat erom dat er iets moet zijn. Een grens die een mens niet mag overschrijden, een grens waarachter je jezelf niet meer bent.’

Zenon Ziembiewicz is afkomstig uit de verarmde landadel. Zijn vader is een tragische man die, ongeschikt voor het landleven, zijn dagen slijt in zijn studeerkamer en zich regelmatig vergrijpt aan de dienstmeisjes op het kleine landgoed. Hoewel Zenon het gedrag van zijn vader verafschuwt en een andere toekomst voor zichzelf ambieert, raakt hij verstrikt in een relatie met Justyna, de dochter van zijn vaders kokkin.

Deze relatie verbreekt hij onder druk van zijn verloofde Elizabeth, zijn jeugdliefde, die in veel opzichten zijn tegenpool is. Eenmaal met haar getrouwd lijkt een mooie politieke carrière voor hem in het verschiet te liggen. De politieke omstandigheden vragen echter veel van Zenon, en Justyna blijkt zich niet zo maar uit zijn leven te laten verwijderen. Het verhaal krijgt een dramatische ontknoping waarbij Zenon definitief het onderspit delft.

'De grens' is een magistrale moderne roman uit het Polen van het interbellum. Met groot analytisch vermogen en psychologisch inzicht beschrijft Na[l]kowska het conflict tussen de veranderende sociale verhoudingen en de lotgevallen van Zenon en Justyna. Op subtiele wijze voert ze de spanningen rond de verschillende personages op, waardoor de dramatische ontwikkelingen aan het einde ook voor de huidige lezer nog altijd als een schok komen.