Facebook Twitter

De schaduw van de slang

Auteur Zsuzsa Rakovszky
ISBN 9789055157839
Verschijningsdatum 7-7-2007
Prijs € 19,90
Bindwijze Paperback
 

Vertaald uit het Hongaars door Anikó Daróczi en Ellen Hennink

Deze bladzijden heb ik, Ursula Binder, geboren Lehmann, in mijn dagen van ouderdom en ellende geschreven over mijn voorbije leven, in het bijzonder over mijn kindertijd en mijn leven als jonge vrouw, met de grootste oprechtheid, in het jaar onzes Heren 1666.

Orsolya Lehmann leeft in het zeventiende-eeuwse Hongarije, een turbulent tijdperk. Ze is tachtig jaar, verzamelt geneeskrachtige planten en leeft een teruggetrokken bestaan als medicijnvrouw. Door de buurtkinderen wordt ze voor heks uitgemaakt.

Orsolya kijkt terug op de verschrikkelijke geheimen uit haar jeugd als apothekersdochter. Op jonge leeftijd verloor ze haar moeder, haar relatie met haar vader is zeer hecht. Door de jaren heen wordt de band tussen de twee steeds verstikkender en verwarrender. Hun leven ontspoort volledig als een oude kennis bij toeval het geheim van vader en dochter ontdekt en zij zich genoodzaakt zien hem te vermoorden.

'De schaduw van de slang' is een overweldigende historische roman. In een licht archaïserende, poëtische stijl schildert dichteres Zsuzsa Rakovszky een portret van een vrouw die in onzekerheid verkeert over haar afkomst en identiteit en die al vertellend de draad probeert te vinden die haar met zichzelf verbindt. In de achtergrond laat Rakovszky het zeventiende-eeuwse leven zien: een huiveringwekkend mengsel van wetenschap en bijgeloof, bedreigingen en genadeloze religieuze spanningen. Een tijdperk en een leven in de schaduw van de slang, het symbool van het vuur, het kwaad en de geneeskunst.