Facebook Twitter
Uitgebrachte boeken:

Antal Szerb

Antal Szerb (1901-1945) is een van de belangrijkste en veelzijdigste Hongaarse schrijvers van het interbellum. Naast kritieken en romans schreef hij onder andere een persoonlijke en geestige Geschiedenis van de Hongaarse literatuur (1934) en een Geschiedenis van de wereldliteratuur (1941), die sinds hun verschijnen nog steeds gelden als standaardwerken.

Nadat in 1934 zijn eerste roman De Pendragon-legende verscheen, publiceerde hij in 1937 zijn tweede en belangrijkste roman, Reis bij maanlicht. Hierin verhaalt Szerb van de huwelijksreis door Italië van Mihály en Erzsi. Na een onverwachte ontmoeting met een oude vriend wordt de zesendertig-jarige Mihály door herinneringen aan zijn jeugd overweldigd. Op een klein station ‘mist’ hij de terin waarin Erzsi zich bevindt en begint hij aan een geheel andere reis – een reis langs de schaduwen van het verleden.

Reis bij Maanlicht groeide uit tot een klassieker in de Hongaarse literatuur. Péter Esterházy beschreef het boek als een typische twintigste-eeuwse moderne roman, waarin het hoofdpersonage ‘heen en weer wordt geslingerd tussen scepsis en verlangen, tussen jeugd en volwassenheid, terwijl hij voortdurend door de banale realiteit wordt bedreigd.’